Historie
Mijn naam is Johannes Brandsma en woon in het dorpje Midlum nabij de havenstad Harlingen in de provincie Friesland. Vanuit Amsterdam, Groningen als Zwolle is het een uurtje rijden. Ik ben geboren in het voor u vast wel bekende dorp Sexbierum in een echte kaatsfamilie. Mijn vader was een uitstekende kaatser en was familie van de kaatsfamilie Plantinga uit Franeker. Een kaatsdorp bij uitstek. Vele toppers zijn hier groot geworden zoals Johannes van Dijk en Jan Hesselius welke ook nog in dezelfde straat woonden.

Al op jonge leeftijd werd ik met het kaatsvirus besmet. Nu moet ik wel bekennen dat we in ons dorp alleen maar een k aats- en een voetbalclub hadden. Ook bij de plaatselijke v.v. heb ik een balletje getrapt wat me ook aardig afging. Op mn 6e sloeg ik al tegen een balletje aan waarbij mn grotere broer mij een handje heeft geholpen. In het grasveld naast onze huurwoning waren we dan aan het trainen, hij met links en ik met rechts. Al snel had ik door dat ik talent had. Met balsporten had ik sowieso wel wat want ook in het tennis kon ik wel een balletje slaan.

Het talent werd uit gekristalliseerd door te trainen en nog eens trainen. Bij de jongens werd goed gepresteerd maar eenmaal bij de senioren was de overgang, zoals bij meerdere sporten, groot. Een tweetal jaren zat ik wat in een dip, zeg maar een wak, maar toen kwamen de resultaten en in september 1976 werd ik geselecteerd voor de toen 1e klas (nu hoofdklasse).

In mijn tweede jaar had ik een geweldig jaar en ben ik doorgebroken tot de kaatselite. Alle grote partijen, gehouden in vele Friese dorpen, heb ik wel n of meerdere keren gewonnen. Zo ook de P.C. de grootste kaatswedstrijd van het jaar welke ik vier maal heb gewonnen.Na deze twee kaatsjaren pakte ik de kaatshandschoen weer op in Friesland waar de successen weer werden behaald. In 1990 ben ik met nog drie grote top-kaatsers gestopt en werd ons een afscheidswedstrijd aangeboden. Duizenden mensen omringden het kaatsveld in Franeker.

De laatste jaren ben ik in aanraking gekomen met het organiseren van kaatsclinics. Een prachtig initiatief van de KNKB waarbij ik partime in loondienst was.